Open Source

about-opensource.pngDoor gebruik te maken van een open-source omgeving creëren wij de vrijheid om eenvoudig van software te wisselen. Maar ook u als klant kunt gemakkelijk aangeven wat er aangepast moet worden en wij (of u) kunnen dit zelf naar wens verder ontwikkelen. Met onze kennis en ervaring kunnen wij de @COM Business Manager voor u op maat samenstellen.  (Kijk voor implementaties ook eens op onze verschillende cases.)

De @COM Business Manager maakt gebruik van vele open-source pakketten zoals:

 • Linux (CentOS distributie)
 • The Asterisk OpenSource PBX®
 • Apache Webserver
 • PostGreSQL Database

 

Een klein aantal onderdelen zijn echter closed-source zoals de "@COM Connect CSTA/XML interface" om de "peterConnects Attendant" te koppelen. Maar ook de geïntegreerde "@COM Reporting engine" welke gebaseerd is op "SAP Crystal Reports XIr2 Java Engine" is closed-source.

De @COM Business Manager wordt omwille van het kunnen bieden van garantie en doeltreffende service vrijwel alleen geleverd als closed-source, maar is ook leverbaar in een open-source versie (voor meer info zie "Service en garantie") 

Wat betekent nu eigenlijk open-source?

Open-source betekent dat u van dit type software de broncode heeft, en als u daarvoor de nodige kennis bezit ook zelf kunt aanpassen. Tevens kunt u de broncode gebruiken om uw eigen variant van de basis oplossing te bouwen en deze te distribueren. Aan dit laatste kunnen beperkingen zitten welke zijn vastgelegd in de zogenaamde "Open-source licentie".

Voor meer informatie over wat open-source betekent kunt u kijken op: https://opensource.org/docs/osd.
Hier vindt u ook de verschillende open-source licentie varianten: https://opensource.org/licenses

Is de @COM Business Manager ook daadwerkelijk open-source voor mij?

Jazeker! Indien u de open-source versie van de @COM Business Manager afneemt kunt u op aanvraag volledige toegang krijgen tot de source-code van alle open-source gebaseerde onderdelen van de @COM Business Manager. Dit geldt ook voor de door ons toegevoegde code voor de beheersinterface en natuurlijk het Asterisk dialplan maar er zijn wel beperkingen:

 • De door ons toegevoegde code is niet open-source maar wel toegankelijk.
  U mag deze code dus alleen voor eigen intern gebruik aanpassen en niet distribueren.
 • Er is GEEN garantie beschikbaar op open-source producten!
  (Dit geldt in het algemeen voor alle open-source producten.)
 • De code van software gefabriceerd door derden is onderhevig aan licentie-bepalingen.
  U dient zich aan deze bepalingen te houden.
 • Indien u aanpassingen maakt in de code kunnen de door ons verstrekte updates uw code ongedaan maken of uw systeem onstabiel maken! 

Om deze redenen leveren wij voornamelijk de closed-source versie van de @COM Business Manager, u heeft dan geen toegang meer tot de sources maar wel het voordeel van een vele malen betere service en ondersteuning. Daarnaast blijven vele voordelen van een open-source gebaseerd product gehandhaafd zoals het snel en eenvoudig aanpassingen laten doorvoeren door ons of onze daarvoor gecertificeerde resellers. Bij producten van de grotere telefonie-leveranciers zijn dergelijke aanpassingen op klant niveau ondenkbaar! Ook blijft u de mogelijkheid houden om te allen tijde over te stappen naar de open-source versie van het product waardoor u in noodgevallen niet vast zit aan uw leverancier.  

Moet ik betalen voor Open-Source software?

Open-source software is vaak gratis maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Door toegevoegde configuraties en aanpassingen mogen resellers voor een van oorsprong gratis stuk open-source software toch geld vragen. In het geval van de software in de @COM Business Manager geldt dat de open-source software flink is aangepast en er vele toegevoegde onderdelen zijn. Hierdoor mag en wordt er meestal ook geld gevraagd voor deze software.