Private Cloud Voordelen

Private Cloud@COM Cloud oplossing wordt meestal geleverd in combinatie met een private cloud netwerk en niet via een public cloud (oftewel Internet). Dit wordt gedaan om goede redenen, welke allemaal hieronder terug te lezen zijn.

 

Voordelen van private cloud

Private Cloud netwerken beschermen niet alleen de telefonie oplossing tegen ongewenste bezoekers, het voegt ook een aantal andere voordelen toe die niet mogelijk zijn via publiek internetverbindingen. Hieronder benoemen we de belangrijkste voordelen van het gebruik van private cloud verbindingen;

  • Eenvoudiger configureren van toestellen
    Een @COM Business Manager configureert alle volledig ondersteunde toestellen dynamisch. Alhoewel het overgrote deel van de configuratie ook kan worden gedaan over publiek internet, een aantal zaken kunnen niet over publiek internet. Daardoor zal het zogenaamde "zero-touch deployment" niet meer mogelijk zijn, en zullen sommige merken toestellen niet in staat zijn om hun configuratie bij te werken (dynamische configuratie) hetgeen wordt gebruikt om informatie in het display bij te werken. Deze display informatie betreft bijvoorbeeld het tonen van wie is inlogt of waarnaar een toestel is doorgeschakeld. De voornaamste technische reden is dat de @COM Business Manager geen Dynamic DHCP meer kan verzorgen en de telefoon niet op afstand over IP kan worden benaderd.
     
  • Minder gevoelig voor netwerk verstoringen
    Ondanks dat private cloud netwerken extra netwerkcomponenten zoals een VPN router en VLAN configuratie vereisen, is het uiteindelijke IP netwerk dat hierdoor ontstaat technisch veel eenvoudiger. Dit komt omdat in publiek internetverbindingen de netwerk componenten zoals een firewall en de Network Address Translation (NAT) functie veelal VoIP verkeer parten speelt. Deze netwerkcomponenten hebben namelijk vaak de vervelende eigenschap om het VoIP verkeer een handje te willen helpen, alleen werkt het vaak averechts. Dit komt omdat een zakelijke VoIP oplossing niet te vergelijken is met een consumenten VoIP oplossing waarvoor de hulp-functies in deze apparaten zijn ontworpen. De gevolgen hiervan zijn vrij lastig op te lossen en vereisen specialistische kennis. Het grootste probleem is dan ook vaak dat de beheerder van deze componenten niet afdoende kennis heeft, of onvoldoende toegang tot het component heeft omdat deze weer in beheer van een andere partij ligt. 
     
  • Lagere onderhoudskosten
    De voordelen die hierboven zijn genoemd zorgen ondanks de toevoeging van extra netwerkcomponenten voor dat er ook lagere onderhoudskosten zullen zijn. De reden hiervoor is dat de implementatie van de extra netwerkcomponenten vrij eenvoudig is, en dat hierna een simpel IP netwerk ontstaat zonder firewall en NAT (de firewall heb je ook echt niet nodig, want het netwerk is afgesloten voor iedereen.) Dit betekent dat bij nieuwe uitbreidingen of incidenten de technicus eenvoudig support kan leveren en daardoor minder tijd nodig heeft. De extra tijd benodigd om de extra componenten te installeren verdwijnt daardoor al snel in het niets, mits je meer dan ongeveer vijf toestellen op één locatie hebt staan. Bij minder dan vijf toestellen is een verbinding over publiek internet vaak net iets goedkoper, en voor een eenvoudige thuiswerker uiteraard al helemaal.
     
  • Lagere "IP delays" en minder bandbreedte vereist (Route optimalisatie)
    IP Toestellen zijn in staat om de audio-stream direct naar elkaar te sturen i.p.v. via de telefooncentrale in het datacenter. Dit het heet "route-optimalisatie" en werkt alleen als de toestellen beiden in hetzelfde IP netwerk zitten en niet achter een NAT zijn geplaatst, en dat kan alleen in een private cloud netwerk. Wat er in de praktijk gebeurd is dat de @COM Business Manager bij beantwoording van het gesprek aan de toestellen verteld op welk IP adres het andere toestel bereikbaar is zodat deze zijn audio direct hier naar toe kan sturen. Als gevolg hiervan wordt de audio niet eerst naar de @COM Business Manager gerouteerd en dan weer terug over dezelfde verbinding naar het toestel, en dus wordt de IP verbinding tussen de locatie en de @COM Business Manager nauwelijks gebruikt bij interne oproepen wat flink scheelt in de benodigde bandbreedte op die verbinding. Daarnaast is de afgelegde route dan veel korter waardoor er minder vertraging ("delay"), fluctuatie ("jitter") en kans op verlies van data ("packet-loss") is.
     
  • Extra beveiliging van de verbindingen
    Een private cloud netwerk wordt gecreëerd middels VPN verbindingen tussen de @COM Business Manager en alle locaties van uw bedrijf, en dus worden alle gegevens ook versleuteld over het internet verstuurd. En indien correct geïmplementeerd, zal een private cloud netwerk niet gerouteerd zijn met andere netwerken en dus gescheiden zijn van elke ander IP netwerk en internet. Dit voorkomt dan ook toegang tot de private cloud netwerk vanuit uw organisatie waardoor een extra laag van beveiliging wordt toegevoegd. Om toegang te verkrijgen tot de @COM Business Manager CTI Services of om een SIP soft-phone aan te kunnen sluiten kan worden overwogen om een aparte extra VPN verbinding op te bouwen zodat ook dit verkeer via extra beveiligde verbindingen de @COM Business Manager kan bereiken. Veelal zijn hier niet veel extra kosten aan verbonden omdat de benodigde componenten al reeds aanwezig zijn.

    NB:
    De @COM Business Manager gebruikt altijd een beveiligde HTTPS connectie voor de transport van gevoelige informatie, in zowel private cloud als publieke internet verbindingen. Maar er wordt standaard niet gebruik gemaakt van "secure SIP (SIPS)" en/of "secure RTP (SRTP)" omdat deze technieken extra vertraging introduceren en gevoeliger zijn voor packet-loss. Daarnaast introduceren deze technieken extra complexiteit, kans op verstoringen, en kosten. De totale extra kosten hiervan zijn vele malen groter dan de kosten voor het inrichten en onderhouden van een private cloud oplossing.

 

Voordelen van public cloud

Elke oplossing heeft z'n voor en nadelen en dat geldt net zo goed voor een private cloud netwerk. Echter de private cloud voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Toch zijn er voordelen bij gebruik van public cloud zoals hieronder vermeld, maar zijn dat wel echt voordelen?

  • Geen extra kosten voor hardware
    Dit klopt maar is niet altijd waar, want in een private cloud network hoef je niet altijd extra hardware aan te schaffen. De benodigde VPN verbinding kan veelal worden opgebouwd via de router die ook al de verbinding met het publieke internet opbouwt. De meeste @COM resellers zullen een dedicated internetverbinding leveren omwille Quality of Service (QoS) te kunnen garanderen, en de router die zij daarbij gebruiken is meestal al al geschikt om ook de VPN op te bouwen. En mocht dat niet het geval zijn dan kun je voor minder dan 70 euro al een geschikte VPN router kopen. Dan kost het inderdaad wel meer, maar niet echt veel. En hoe je het ook wendt of keert, de kosten voor het configureren van de VPN en de eventuele hardware zijn veel lager dan de extra kosten die een reseller zal doorbelasten om een systeem via publiek internet te onderhouden.
     
  • Lagere installatie kosten
    Dit is inderdaad waar, maar wederom geldt dat de kosten voor het configureren van de VPN en de eventuele hardware veel lager zijn dan de extra kosten die een reseller zal doorbelasten om een systeem via publiek internet te onderhouden.
     
  • Eenvoudigere netwerk opbouw
    Dit is discutabel, want de VPN verbinding, DHCP relay en VLAN configuratie vereist in een private cloud netwerk zal inderdaad meer netwerk componenten toevoegen aan de oplossing. Maar in een public cloud omgeving zul je geconfronteerd worden met andere uitdagingen om ervoor te zorgen dat het VoIP signaal door de firewall en Networks Address Translation table (NAT), correct wordt verwerkt. Bij een private cloud netwerk kom je dit niet tegen en is het eenvoudiger om "remote access" te bieden aan een service-technicus in geval van een change of een incident. Het is dan ook onze ervaring dat er zich meer incidenten voordoen in een public cloud omgeving dan in een private cloud omgeving, en dat brengt allemaal extra kosten met zich mee. Dus zegt u het zelf maar; wat is beter?
     
  • Public Cloud netwerken zijn beter beschermd en worden beter up-to-date gehouden
    Dit is deels waar, maar alleen omdat een public cloud omgeving hogere beveiligingseisen vereist om hackers voor te blijven. Toch is het ook een feit dat men altijd een stap achter zal lopen op de hacker. Doordat in een public cloud omgeving je vele IP gebaseerde diensten publiek beschikbaar zult moeten stellen (HTTP, SIP, NTP, DNS, etc...) zal men dus al deze diensten moeten beveiligen. In een private cloud omgeving hoeft men zich alleen te focussen op het bijwerken van de VPN verbinding zelf. Om volledig te zijn moeten we ook opmerken dat een private cloud oplossing ook gehackt kan worden, maar dart is dan wel een flink stuk lastiger en daardoor gebeurd dit zelden. Mocht het toch gebeuren dan is het goed om te weten dat de @COM Business Manager dat deze ook geschikt is gemaakt voor gebruik in de public cloud, en dus ook alle IP services al vrij grondig heeft beveiligt. Dus mocht een hacker inbreken in de private cloud, dan wordt hem nog steeds flink moeilijk gemaakt.